Nieuws

'Kans op windstoten van 85 kilometer per uur', wat zegt dat eigenlijk?

De storm hoort bij de herfst en bij zo'n storm horen echte Hollandse clichés, zoals de codes geel en oranje van het KNMI en verwaaide verslaggevers op winderige dijken aan de kust. Vaak wordt de harde wind aangekondigd met berichten als 'windstoten tot wel 85 kilometer per uur'. Maar hoe hard is dat en hoe wordt dat gemeten?
WAGENINGEN - De storm hoort bij de herfst en bij zo'n storm horen echte Hollandse clichés, zoals de codes geel en oranje van het KNMI en verwaaide verslaggevers op winderige dijken aan de kust. Vaak wordt de harde wind aangekondigd met berichten als 'windstoten tot wel 85 kilometer per uur'. Maar hoe hard is dat en hoe wordt dat gemeten?
Eerst even de theorie.
De windsnelheid wordt bepaald met een anemometer. Die ronddraaiende molentjes met drie of vier halve bollen staan op een meter of tien hoogte in het landschap. Het principe is eenvoudig: de wind blaast in de holle kant van de bolletjes en het molentje gaat bewegen. De snelheid wordt omgezet in een elektrisch signaal en zo wordt de windsnelheid bepaald.
Het KNMI legt het zo uit: de gemiddelde windsnelheid wordt bepaald over periodes van tien minuten en opgegeven in meters per seconde, kilometers per uur of Beaufort. Spreekt het weerbericht over windkracht 8 (een stormachtige wind), dan is de verwachting dat de windsnelheid gemiddeld over tien minuten tussen 17,2 en 20,7 meter per seconde (62-74 kilometer per uur) ligt.
Klinkt logisch, maar het roept nog wel wat vragen op. Want betekent een windsnelheid van 85 kilometer per uur dat de wind die nu hier waait over een uur 85 kilometer verderop is? Nee, dat is te kort door de bocht. Meteoroloog Jordi Bloem van MeteoGroup in Wageningen: 'Je kunt het vergelijken met een auto die 85 kilometer per uur rijdt.' Interessante gedachte: meteorologen leven indirect wél van de wind...
Omdat een windkracht een gemiddelde windsnelheid is, is spannender om te spreken over 'windstoten tot 85 kilometer per uur', maar dat zijn natuurlijk extremen. Is het niet duidelijker om het te hebben over 'stormachtig' of 'storm' in plaats
Een windsnelheid van 85 kilometer per uur is nog te overzien. Bij deze windkracht 8 kunnen wat twijgen afbreken en lopen of fietsen is erg moeilijk, voor wie tegen de wind in moet natuurlijk. Aan de andere kant zijn sommige mensen er dol op: even uitwaaien, 'de kop leeg maken'.
Bij windkracht 9 ziet het straatbeeld er anders is. 'Alleen zwaluwen en eenden vliegen nog', is de uitleg bij deze storm. De andere vogels houden zich gedeisd. Ook waaien door de natuurkracht antennes en dakpannen van huizen en er breken takken af.
Een nóg hardere wind komt in Nederland niet zo vaak voor en zeker niet in Gelderland. De laatste keer dat in Nederland een windkracht 10 of zwaarder werd gemeten was op 28 oktober 2013. Op Vlieland werd windkracht 11 vastgesteld. In Nederland overleden drie mensen bij deze oktoberstorm.
Omdat de stormen aan de kust het meest huishouden, is het in Gelderland meestal een stuk minder erg gesteld met de wind. Dat betekent natuurlijk niet dat het hier ook niet flink kan spoken. Zoals in 1990, toen in Apeldoorn tanks van het leger werden ingezet om de straten schoon te vegen.
Dit is het journaal van die dag:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!