ontdekkend tuinieren voor groep 5-6

Wat zullen we eten? Pasta, soep, groente stoofpot, stamppotje of een lekkere salade? Samen met de leerlingen kiezen we een gerecht waarvoor we de planten in een eigen tuin gaan verbouwen. Tijdens de lessen zullen de leerlingen niet alleen tuinieren, maar gaan ook op onderzoek uit.

Op de tuin wordt de klas in 2 groepen verdeeld. Eén groep begint met tuinieren, de andere groep gaat onderzoeken doen, halverwege wordt er gewisseld. De leerkracht begeleidt de onderzoeken, de tuindocent van Milieueducatie begeleidt het tuinieren.
Het programma bestaat uit 1 les op school (duur ca. 60 minuten) en 6 lessen (duur van elke les ca. 75 minuten) op een tuin in de buurt van de school. De laatste les is na de zomervakantie en duurt 150 minuten.

Ontdekkend tuinieren compact:

De mogelijkheid bestaat om het programma verkort te volgen (bijvoorbeeld omdat er geen tuin dicht in de buurt van de school is). Het programma bestaat dan uit 1 les op school (duur ca. 60 minuten) en 4 lessen op de tuin (duur ca. 2,5 uur) hier aanvragen.

lesbeschrijvingen Ontdekkend tuinieren

leerkrachten handleiding
Handleiding leerkracht Ontdekkend tuinieren.pdf

les 1 Eten uit Den Haag

Een docent van Milieueducatie komt langs op school.
De leerlingen ontdekken dat al ons voedsel zijn oorsprong vindt bij planten.
Er wordt een keuze gemaakt uit: soep, groente stoofpot, pasta, stamppot en/of een frisse salade.
De ditjes en datjes van de tuin worden besproken. We laten tuinkers en bakjes achter op school om groei-experimenten te doen.

les 2 Keuringsdienst van aarde

filmpje grondsoorten

filmpje: spitten, frezen en composteren momenteel nog niet beschikbaar

Is de grond op de tuin zand, veen of klei? Hoe ziet die grond er precies uit en hoe goed is dat voor onze plantjes? Hoe hark je een tuin en hoe zet je een pootlijn uit. De eerste producten worden gezaaid en/of geplant.

les 3 Haags weerbureau

filmpje weer en klimaat

Wat voor weer is het vandaag? Heeft het geregend of gewaaid? Hebben de plantjes daar last van? Door middel van een experiment gaan we dat uitzoeken. Er wordt weer gezaaid, gewied in de tuin.

les 4 Centraal plantbureau

Overal groeien planten, ook wanneer wij ze daar niet geplant of gezaaid hebben. Hoe komen die daar? En zijn ze misschien te gebruiken?
Na de meivakantie is er genoeg te doen op de tuin; onkruid wieden, kijken hoe de planten ervoor staan en nieuwe planten in de tuin zetten.

les 5 Inspectie bodembewoners

filmpje ondergrondse beestjes

Tijdens de lessen op de tuin zijn we al eens pissebedden, spinnen en wormen tegen gekomen. Dat gaan we nu eens beter onderzoeken, hebben onze plantjes daar last van of helpen ze de plant?
Natuurlijk moet er weer gewerkt worden in de tuin. Zijn de planten al gegroeid?

les 6 Webwerkers

filmpje bladluizen en mieren
filmpje gewasbescherming

De bloemen bloeien. In de tuin zien we nu ook vlinders, hommels en bijen. Wanneer je nog beter naar de planten op de tuin kijkt kun je ook nog kleinere insecten ontdekken. En wat eten al die beestjes? Op de tuin kan misschien al wel iets geoogst worden. De bedden worden weer netjes gewied.

les 7 Smaakmakers

filmpje de wilde keuken

We gaan bloemen plukken en een mooi boeketje maken.
Het is de laatste les voor de vakantie. Hoe staan de planten ervoor en wat gaat ermee gebeuren in de vakantie? We nemen alvast een voorproefje!

les 8 De wilde keuken

filmpje wat eten we van een plant
Hoe zien de planten eruit na de vakantie? Zijn ze klaar om geoogst te worden?
We maken de tuin leeg en gaan de producten verwerken in onze buitenkeuken.
Eet smakelijk









Tot stand gekomen met medewerking van de Gemeente Den Haag.