Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 19 april 2022
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Voortgezet Onderwijs maart 2022
 

Met het zonnetje op mijn rug en een wat nostalgisch gevoel schrijf ik voor de laatste keer een intro bij deze nieuwsbrief. Ik ga namelijk vanaf mei aan de slag bij een nieuwe werkgever. Ik zal de leuke activiteiten met scholen zeker missen! Omdat mijn collega Rémon in april en mei met sabbatical is, is Jeroen degene die jullie kunnen benaderen als jullie lekker buiten aan de slag willen met je leerlingen in het Veldwerkcentrum. 

Natuurlijk kan buiten opdrachten doen ook gewoon op het schoolplein of vlak bij school, dus in deze nieuwsbrief vindt je mooie mogelijkheden om lekker met de leerlingen naar buiten te gaan: bomen voor op ’t schoolplein, de Nationale Bijentelling en een nieuwe les over microplastics in het water die je kunt helpen testen. 

Ik wens jullie het allerbeste toe! 
Lindske van Hulst 


Vooraankondiging: Gratis bomen voor het schoolplein

Vorig jaar hebben Gemeente Den Haag en Duurzaam Den Haag samen bijna 1.400 bomen weggegeven aan bewoners van de stad. Dat doen we om de stad groener en mooier te maken, maar vooral ook beter bestand tegen het veranderende klimaat. Denk aan extreme hitte in de zomer en regenval in de herfst. Dit jaar gaan we dat weer doen. En ook scholen mogen meedoen! 

Dat betekent dat jij voor jouw schoolplein tot wel tien gratis bomen kunt aanvragen. Het gaat om verschillende soorten bomen, waaronder bijvoorbeeld de Japanse Magnolia, Najaarsappel Elstar en Sierkers. De bomen worden in het najaar, rond november, op het schoolplein geleverd. Het is de bedoeling dat de (leerlingen van de) scholen de bomen zelf planten. 

De aanmelding begint eind mei. Meer informatie daarover volgt in een aparte mail naar alle Haagse scholen. Je kunt nu wel alvast nadenken of en hoeveel bomen je aan gaat vragen! 

Houd voor informatie www.bomenvoordenhaag.nl in de gaten! Daar verschijnt nieuwe informatie het eerst. 


Bij-les

Draag bij aan de bescherming van de wilde bij en tel mee! De Nationale Bijentelling is in het weekend van 23 & 24 april. Nieuw dit jaar is dat je eerst kunt oefenen voor de bijentelling met je klas. Hoe? Neem bij-les!  

Tel mee 
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten. 


afb. Nationale Bijentelling

Bij-les 
Het kan best lastig zijn om al die bijen van elkaar te onderscheiden. Daarom is er op 21 en 22 april een speciale Bijentelling voor scholen, zodat je alvast met je klas kunt oefenen op het herkennen van bijen. Zo ben je goed voorbereid op de echte telling in het weekend van 23 en 24 april! Bovendien zijn er leuke activiteiten en spelletjes om je daarbij te helpen. 

Waarom bijen tellen? 
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vraagt de Nationale Bijentelling iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.
In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving.
80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. 

Meedoen? 
Kijk op de site van de Nationale Bijentelling voor meer informatie, aanmelden en de bij-les. 


Ga mee op Eco-expeditie

Zin in een gratis en leerzame excursie met je klas? Ga dan eens op Eco-expeditie in de stad.

Van fladderende vleermuizen tot eeuwenoude bomen. Van bijzonder vogeltje tot fossielen bij paleis Kneuterdijk. Tijdens de Eco-expeditie wandel je van ontdekking naar ontdekking en kom je via QR-codes meer te weten over de verrassende natuur in Den Haag. De eerste route in het centrum is kort geleden aangelegd. In mei volgt de route in Mariahoeve. Meer hierover lees je op Het Haagse Groen.


Waar vind je allemaal microplastics ...

Er wordt steeds meer bekend over de schadelijkheid van microplastics. De Plastic Soup Foundation heeft verschillende lessen over plastics en biedt nu ook lessen voor het voortgezet onderwijs aan over microplastics. Je vindt deze namelijk onder andere… 

…in je toilettas
De Plastic Soup Foundation is een actie gestart om aandacht te vragen voor microplastics in verzorgings- en cosmeticaproducten. Als onderdeel daarvan hebben ze ook een les ontwikkeld voor havo/vwo klassen. In de les Plasticvrije toilettas checken leerlingen hun toilettas op producten met microplastics en op plastic wegwerpverpakkingen. Ook bekijken ze plastic glitters onder de microscoop. Ze bedenken, maken en filmen alternatieven voor producten met plastic.

… in het water
Samen met Globe Nederland ontwikkelt de Plastic Soup Foundation ook een nieuwe les waarin leerlingen microplastics in water kunnen onderzoeken. Lijkt het je leuk om dit lesmateriaal te testen? Stuur dan een e-mail naar educatie@plasticsoupfoundation.org

 


Filmtip: Morgenland

Door de ontwikkelingen in de Oekraïne is het onderwerp Energietransitie actueler dan ooit. Onze afhankelijkheid van het Russische gas maakt dat de regering gedwongen is om deze energiebron en de (duurzame?) alternatieven opnieuw af te wegen. Hoe bespreek je Energietransitie met je leerlingen en leg je uit wat overschakelen op een andere energiebron inhoudt? De film Morgenland geeft een mooie introductie voor dit onderwerp.


afb. Morgenland

Morgenland
De korte film Morgenland (12 min.) brengt mooi in beeld wat Energietransitie inhoudt, in welke alternatieve energiebronnen wordt geïnvesteerd, hoe ons landschap zal veranderen en wat leerlingen zelf kunnen doen om bij te dragen. Op de website van Morgenland staan ook (eenvoudige) lesopdrachten en presentaties waarmee je van de film een complete les kunt maken. Dit materiaal is er voor verschillende niveaus, waaronder vmbo en havo/vwo. Je vindt de film en materialen op de website van Morgenland


Op excursie met de boswachter

Vanaf 19 april tot en met 11 juni organiseren onze boswachters leuke en leerzame excursies in twee van de mooiste groene plekjes in Den Haag: Clingendael en het Westduinpark. Lees het artikel op het Haagse Groen en meld je aan via excursies.boswachter@denhaag.nl.

Lees verder  ›

Tips
Wil je ook een succesvol project, goede tip, les of ander voorbeeld via ons delen met andere Haagse docenten? Laat het weten! Stuur een e-mail naar milieueducatie.vo@denhaag.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Krijg je deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? En wil je  de nieuwsbrief rechtstreeks ontvangen? Meld je aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Vooraankondiging: Gratis bomen voor het schoolplein  
  Bij-les  
  Ga mee op Eco-expeditie  
  Waar vind je allemaal microplastics ...  
  Filmtip: Morgenland  
  Op excursie met de boswachter  
  Tips  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Volgt u ons al op Twitter?


https://twitter.com/milieueducatie

Colofon

Dit is een uitgave van Gemeente Den Haag
Archeologie & Natuur- en Milieueducatie
team Milieueducatie
denhaag.nl/nme.

footer
Den Haag © 2022 Proclaimer Afmelden