Bekijk de webversie als deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven.
Gemeente Den Haag 7 maart 2023
 
segmenten
  Nieuwsbrief  
Nieuwsgierig Primair Onderwijs maart 2022
 

Onze nieuwsbrief van vorige week bevatte foutieve informatie in de inleiding. Bijgaand een correctie versie van de Nieuwsgierig maart 2023.

Het voorjaar is een prima seizoen om meer aandacht te geven aan de natuur. Op onze voorjaarsmarkt in het Zuiderpark kun je deze week inspiratie opdoen! In het Zuiderpark is ook de Ontdektuin te vinden, met onder meer eetbare planten en kruiden. Kruiden maken voedsel smakelijker en daarmee gezond eten aantrekkelijker. Het lesprogramma Smaaklessen is een effectieve aanpak om kinderen kennis te laten maken met gezonde en duurzame voeding.

In deze nieuwsbrief ook aandacht voor de groeiende afvalberg, een probleem waar we dringend een oplossing voor moeten vinden. Afval scheiden op school is een goed begin! Daarnaast kun je afval ook als grondstof zien, en zo bijdragen aan de circulaire economie. In deze nieuwsbrief gaan we op beide oplossingen in.

En we mogen dit voorjaar drie nieuwe consulenten NME verwelkomen. In deze nieuwsbrief stellen Lenny Tamerus, Marloes de Boer en Sandra Mulder zich voor.

Heb je suggesties? Of wil je zelf een stukje schrijven over je ervaringen met het werk van Milieueducatie? Stuur een mailtje naar milieueducatie.po@denhaag.nl!


Afval: Basisschool Het Volle Leven geeft het goede voorbeeld

Basisschool Het Volle Leven heeft een indrukwekkend afvalbeleid. Volgens een afvalanalyse uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag, produceert de school maar 1,3 liter afval per leerling per week, een kwart van het gemiddelde van andere scholen in de stad. Dit komt door het grote aandeel recycling en afvalscheiding op school. Ook stimuleert de school kinderen verpakkingen van thuis mee terug te nemen en het gebruik van een composthoop voor de moestuintjes op school. Veel complimenten voor dit beleid! Minder afval is goed voor het milieu en scheelt veel kosten voor de Gemeente Den Haag en de school.

Bezoek wethouder
In de Week van de Circulaire Economie van 6 tot 12 februari waren meer scholen actief bezig met afvalbeleid. Zo deed de Haagse wethouder van Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie Arjen Kapteijns een afvalanalyse in de klas bij Nutsschool Morgenstond in Escamp. Bij circulaire economie gebruik je grondstoffen opnieuw, waardoor je uiteindelijk minder afval hebt.

Ben je ook benieuwd naar tips om minder schoolafval te produceren? Meld jouw school aan voor een afvalanalyse. Deelname is gratis en kost geen lestijd of inzet van leerkrachten.

Meer weten over afval scheiden op school? Kijk bij Afvaleducatie.

Jeugdjournaal
Het Jeugdjournaal besteedde op 23 januari aandacht aan de afvalanalyse. Zie Kinderen scheiden afval op school: 'Moet soms wel even nadenken'


Voorjaarsmarkt

Ook zoveel zin in de lente? NME Den Haag wel! Op 7, 8 en 9 maart 2023 van 10.00 tot 17.00 uur vindt de voorjaarsmarkt plaats op het Milieu Educatief Centrum Zuiderpark (MEC). 

Kennismaken consulenten
Kom langs en laat je inspireren door onze enthousiaste consulenten, een ruim aanbod aan leskisten en alle andere mogelijkheden van NME Den Haag. Ook kun je hier de takken-, zaden en bloembollenpakketten ophalen als je die al via ons hebt besteld. Als je geen pakket hebt besteld ben je ook van harte welkom om voorjaarsinspiratie op te doen en zul je niet met lege handen terug naar de klas gaan! Geef je op via milieueducatie.po@denhaag.nl

Het MEC Zuiderpark is te vinden naast boerderij de Herweijerhoeve, Anna Polakweg 7, in Den Haag.


Smaaklessen

Het lesprogramma Smaaklessen is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Elke vijf jaar wordt het lesprogramma beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit. De effecten zijn vooral zichtbaar op het gebied van smaakontwikkeling, het durven uitproberen van (nieuwe) producten en kennis over gezonde en duurzame voeding.

Proeven, voelen en ruiken
Smaaklessen
is een lesprogramma voor basisscholen over eten waarin het beleven van voedsel centraal staat. Kinderen verkennen en ervaren op een speelse manier hun eten door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken. Via smaakopvoeding over voedsel en voeding worden kennis en vaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben om een gezonde en bewuste voedselkeuze te kunnen maken nu en op latere leeftijd. Meer informatie: Smaaklessen 

De Smaaklessen, de materialen en de lesmappen zijn te leen via ons jaarprogramma Smaaklessen Wil je liever buiten kruiden en planten proeven? Kom dan naar onze Ontdektuin in het Zuiderpark: Veldwerkcentrum en Ontdektuin.


Plastic, kan het wat minder?

Tover plastic doppen om in Haagse sleutelhangers, lees over mysterieuze aangespoelde tuinkabouters en bedenk een oplossing voor de plastic afvalberg. In de les Plastic, kan het wat minder? maken leerlingen uit groep 7 en 8 kennis met plastic en de uitdagingen die deze grondstof met zich meebrengt.

Onderzoekend en ontwerpend leren
Om te laten ervaren dat afval een grondstof is voor een nieuw product is een extruder beschikbaar, een apparaat waarmee je hard plastic kunt smelten. Hiermee kun je van plastic doppen een Haagse sleutelhanger maken. Naast de extruder is er een kant- en klare les beschikbaar voor onderzoekend en ontwerpend leren. De klas ontdekt de eigenschappen van plastic en zoekt op een creatieve manier oplossingen voor de problemen die plastic met zich meebrengt. Zo lezen leerlingen in de begrijpend lezen-opdracht over het mysterie van de plastic tuinkabouter, krijgen ze meer informatie over plastic soep en leren ze vooral wat zijzelf kunnen doen om plastic (zwerf)afval te voorkomen.

Afvaleducatie
Kijk op de website van ons jaarprogamma voor de les Plastic, kan het wat minder. Op onze nieuwe website afvaleducatie zijn behalve de lessen vanuit NME, ook extra lesmateriaal en heel veel tips te vinden om het onderwerp ‘afval’ op te nemen in de les.


Nieuwe consulenten

Het team Natuur- en mileueducatie is versterkt met maar liefst drie nieuwe consulenten. Lenny Tamerus, Marloes de Boer en Sandra Mulder: hartelijk welkom!

Lenny Tamerus lenny.tamerus@denhaag.nl
Lenny (43 jaar) is sinds december consulent voor Haagse Hout en Leidschenveen-Ypenburg. “Den Haag biedt een enorm rijke leeromgeving. Welke stad ligt er nou én aan het strand én heeft een eeuwenoud bos? Voor elke Haagse school, voor elke onderwijsvisie is wel een leskist of ander NME-materiaal dat past. Ik zet me graag in om die match met jouw onderwijs te vinden.”

Marloes de Boer
marloes.deboer@denhaag.nl Marloes (24 jaar) is sinds november consulent  voor Loosduinen, Escamp en Wateringse Veld. ‘Van een groene omgeving word ik erg enthousiast. In mijn appartement vind je meer planten dan meubels. Naast mijn baan bij Milieueducatie geef ik les aan groep 3. Ik kijk er naar uit om mijn steentje bij te dragen aan het Haagse groen en alle inwoners hierin mee te nemen.’ 

Sandra Mulder
sandra.mulder@denhaag.nl
Per 1 januari is Sandra (26 jaar) gestart als consulent voor de wijken Loosduinen, Escamp en Wateringse Veld. “In mijn vrije tijd ben ik het allerliefst op het strand of in de duinen: zoeken naar schelpen of gewoon lekker uitwaaien. Ik heb zin om mijn liefde voor de natuur te delen: ik hoop jullie de natuur in de te krijgen of in ieder geval de natuur in jullie klas te krijgen!”



Hup naar Buiten!

Leerlingen leren niet alleen binnen de schoolmuren over natuur en milieu, het is ook leuk om buiten de natuur rond de school te ontdekken. Je kunt daarvoor de Educatieve buitenkoffer rond de school lenen.

Groep 1- 2 en 3: Maak een 1-ster restaurant voor de vogels

In het voorjaar hebben vogels veel energie nodig om nesten te maken en eieren uit te broeden. Maak een mooie voederplek voor ze!

Groep 4-6: Maak een magische vertelstok

Op het schoolplein lijkt het nu allemaal wat saai en kaal. Bomen met lege takken en guur weer… Maar de kale takken kun je gebruiken om een magische vertelstok te maken. Ga op zoek naar een mooie tak, versier hem en verzin samen een spannend verhaal.

Groep 6 - 8: Ga straatjutten!

Sinds voorjaar 2018 is de hele wereld in de ban van een nieuwe sport: Opruimrennen. Maar ploggen, straatjutten of trashwalking klinkt misschien cooler. Ga ploggen! Alle kleine beetjes helpen en je voelt je erna nog lekker fit ook!

Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vind je op Hup naar buiten! 


Aanmelden nieuwsbrief

Krijg je deze nieuwsbrief doorgestuurd van een collega? Je kunt de nieuwsbrief ook rechtstreeks ontvangen.

Meld je aan via de website van de gemeente Den Haag.

  In deze nieuwsbrief
  Afval: Basisschool Het Volle Leven geeft het goede voorbeeld  
  Voorjaarsmarkt  
  Smaaklessen  
  Plastic, kan het wat minder?  
  Nieuwe consulenten  
  Hup naar Buiten!  
  Aanmelden nieuwsbrief  
Agenda

Belangrijke data en evenementen voor onderwijs in natuur en milieu.

7, 8 en 9 maart Voorjaarsmarkt: van 10:00 uur tot 17:00 uur op het Milieu Educatief Centrum Zuiderpark.

18 maart: Landelijke opschoondag
Samen met vrienden, familie, buren en collega’s steken we de handen uit de mouwen, en maken we onze straten, parken, pleintjes, vijvers en grachten schoon. 

22 maart: Symposium: De school als leeromgeving voor duurzaamheid. Van 12.30 tot 17.00 uur in Museon/Omniversum. Meer informatie en aanmelden: De school als leeromgeving voor duurzaamheid.

25 maart: Landelijke compostdag: Een initiatief van de Vereniging Afvalbedrijven. Op deze dag delen bedrijven en gemeenten gratis compost uit. In de Haaglanden doet het afvalbedrijf Avalex dat in Delft, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp.

4 april: Nationale buitenlesdag: Op deze dag vieren we dat er op scholen in heel Nederland door duizenden leerkrachten steeds meer buitenles wordt gegeven.

22 april: Nationale zaaidag: Op deze dag voeren we de bij bij! We helpen insecten door 3000 voedselbanken te openen voor bijen.

Colofon

Dit is een uitgave van
Gemeente Den Haag
Afdeling Milieueducatie
www.denhaag.nl/nme

footer
Den Haag © 2023 Proclaimer Afmelden