Geschikte leskisten

We hebben een aantal van onze producten op de website gelabeld als Klimaatweek.
Deze producten zijn goed in te zetten rond dit thema.

Waardeer je kleren, op weg naar circulaire textiel

Tijdens de Klimaatweek leer je hoe je kapotte kleding een nieuw leven kunt geven en ontdek je meer over de grondstoffen voor kleding met behulp van educatief materiaal, zoals het onderwijsboek "De wereld van kleding" en de Bosatlas van de Duurzaamheid, wat bijdraagt aan het verminderen van CO2-uitstoot en het verlichten van de druk op natuurlijke hulpbronnen door duurzame praktijken te bevorderen. Voor groep 3-4-5-6-7-8.
Waardeer je kleren

Er is ook een Waardeer je kleren koffer voor het VO.

Ontwerpbox aarde; trakteren zonder plastic

Plastic is schadelijk voor het klimaat vanwege de CO2-uitstoot tijdens productie, verwerking en afbraak, en de verstoring van ecosystemen.
De ontwerpbox Aarde stimuleert om plasticvrije traktaties te ontwerpen, waardoor de consumptie van wegwerpplastic wordt verminderd. Door deze aanpak dragen ze bij aan het verminderen van plasticvervuiling en het behoud van het milieu.
Voor groep 3-4
Ontwerbox aarde

Groene energie

In de klimaatweek aan de slag met energietransitie (vermindering CO2 uitstoot).
Met deze leskisten gaan de leerlingen praktisch aan de slag met drie vormen van duurzame energie die belangrijk zijn voor de energietransitie: zonne-energie, aardwarmte en windenergie. Elk onderdeel past bij een andere leerstijl: aardwarmte is praktisch, windenergie is creatief en zonne-energie analytisch. Samen is het de ideale mix om leerlingen te introduceren in de wereld van de energietransitie.
Voor groep 7-8.
Aardwarmte
Windenergie
Zonne-energie

FBI de fantastische boominspecteurs

Zet de leskist Fantastische Bomen Inspecteurs in tijdens de klimaatweek en ontdek het belang van ‘Meer Blad voor de Stad’. Bomen slaan CO2 op en zorgen voor meer verkoeling. De leerlingen kruipen in de rol van FBI agenten en leren tijdens deze lessen alles over het nut van bomen en hun eigenschappen.
Voor groep 5-6-7-8 en onderbouw VO.
FBI de Fantastische Bomen Inspecteurs

Klimaatverandering

Ontdek samen met je leerlingen de impact van klimaatverandering op ons leven. Gedurende de hele klimaatweek gaan groepjes klasgenoten aan de slag met onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering in verschillende landen over de hele wereld: onder anderen Australië, Brazilië, Nederland en meer. De thema’s die aan bod komen zijn CO2, koraalverbleking, ontbossing, ijskappen smelten en veel meer.
Voor groep 7-8
Klimaatverandering

3-D Waterkaart van Nederland

Zeepspiegelstijging is een direct gevolg van klimaatverandering. Met de 3D waterkaart ervaren leerlingen de effecten van de zeespiegelstijging in Nederland. Leerlingen laten water via de rivieren ons land binnenstromen en zien hoe het afdaalt naar de zee. Blijft jullie school droog?
Voor groep 7-8 en onderbouw VO]
3D Waterkaart

Wateroverlasttafel

Aan de slag met klimaatadaptatie. Droge voeten behouden in een tijd waar extreme neerslag steeds vaker voorkomt vraagt om een nieuwe kijk op de inrichting van een wijk. Met de Wateroverlasttafel richten de leerlingen de wijk opnieuw in terwijl zij zelf de hoosbuien over laten trekken.
Voor groep 7-8 en onderbouw VO.
Wateroverlasttafel

Voedsel en klimaat

Lessen over plantaardige en dierlijke voedselproducten waar eiwitten inzitten. De ene bron heeft meer impact op het klimaat en milieu dan de ander bron.
In Een Werelds ontbijt voor groep 3-4 stellen leerlingen zelf hun ontbijt samen.
Werelds ontbijt
Voor groep 7-8 en onderbouw VO:
Een coöperatief spel waarin keuzes gemaakt worden om de impact van onze eiwitbehoefte binnen de draagkracht van de aarde te krijgen.
De baas van Nederland
Bij This or That gaat het over keuzes maken. Wil je een jaar niet vliegen of een jaar geen kaas eten? Wat bepaald de keuzes die je maakt. Speelt de impact op het klimaat en het milieu ook een rol in keuzes?
This or That
De kaasmaakkist is vernieuwd en wordt naast de ouderwetse kaas ook vegankaas gemaakt. Is het even lekker en wat is de invloed van de verschillende zuivel producten en plantaardige alternatieven voor zuivel op het klimaat en milieu?
Kaas maken

Citizen Science

Het lespakket Citizen Science maakt van de leerlingen echte wetenschappers. Tijdens de klimaatweek kan je met je klas onderzoek doen naar jullie eigen schoolplein. Hoe warm wordt het bij jullie op het plein? Hoe zit het met de biodiversiteit en wateroverlast?
Citizens science

De tuin met Stip

Een tuin met alleen maar stenen is voor mens én dier onaantrekkelijk en saai. Het is er in de zomer veel te warm en als het hard regent verandert de plaats in een grote plas. Deze leskist over biodiversiteit en het vergroenen van de leefomgeving is in ontwikkeling en zal tijdens de klimaatweken als pilot ingezet worden.
Voor groep 1-2-3-4