Circulaire economie

Leskist Circulair ontwerpen van NME Den Haag voor het PO - groep 7/8

Wanneer kan je een product circulair noemen en waarin onderscheidt het zich?
In een reeks praktische opdrachten ontdekken leerlingen wat 'circulair' is. Daarna ontwerpen ze een duurzame, circulaire versie van een alledaags product.

Lees verder >>

Hoe hoog scoor jij op de plasticladder?

Het is van groot belang dat we het afval gaan verminderen. Sterker nog, we moeten stoppen met het produceren van afval. Maar hoe? De R-ladder geeft inzicht in de stappen die je kunt nemen. Hoe hoger je scoort, hoe beter je bezig bent met het verminderen van afval!

R-ladder.pdf

Video van het Klokhuis - Circulair bouwen - 9 tot 12 jaar

Pascal bezoekt een circulair gebouw. Dit gebouw is volledig uit recyclebare producten gemaakt. De vloer is gemaakt van petflessen en de pilaren van hergebruikt beton.

Laat de video in de klas zien en start een mooi gesprek over het milieu en het hergebruiken van afval.

Video van schooltv - Wat is circulair? - 9 tot 12 jaar

Als je iets circulair produceert, heb je geen afval. Alle grondstoffen worden opnieuw gebruik, ook het afval. Goed voor het milieu dus!

In deze video wordt er uitgelegd wat circulair precies is. Laat de video in de klas zien en start een mooi gesprek over het milieu en het hergebruiken van afval.

Video van schooltv - Wonen in een zelfgemaakt huis - alle leeftijden

Lelie woont met haar ouders in een huis dat ze zelf hebben gebouwd, midden in de natuur. Zelfs de wc is zelfgemaakt! Ze bouwen alles van afval, ze douchen met grondwater, wekken energie op met zonnepanelen...en ze gebruiken hun eigen poep als mest!

Spullenbak is een Haags initiatief waarbij bewoners en lokale ondernemers de krachten bundelen om nieuwe producten te maken van spullen die normaal gesproken in de prullenbak belanden. ‘Afval’ wordt dus door Haagse ondernemers en bedrijven gebruikt als grondstof voor iets nieuws!

Lees verder >>

Via deze link vind je de nodige achtergrond informatie over circulaire economie.

Kenniskaarten is ontwikkeld door Het Groene Brein. Een groep experts die, onder andere, een beknopt overzicht geven over het onderwerp circulaire economie.

Wat is circulaire economie? Wat zijn de voordelen? Wat doet de overheid?

Lees verder >>

Wat wordt er allemaal van jouw afval gemaakt?
Gescheiden afval is grondstof voor nieuwe producten.