Plastic soep

Plastic soep wordt veroorzaakt door zwerfvuil. Veel organisatie houden zich bezig met dit probleem en hebben er lesmateriaal over ontwikkeld.

Onze aarde wordt overspoeld door een stroom plasticafval die elk jaar groter wordt.
Plastic Soup Foundation richt zich niet alleen op volwassenen, maar ook heel specifiek op kinderen en jongeren, met speels en uitdagend lesmateriaal, spannende challenges en interessante gastlessen.

Lees verder >>

Voor het basisonderwijs hebben wij avontuurlijk lesmateriaal over plasticsoep.

In het boek "Dit was de Plastictijd" nemen we kinderen mee naar de verre toekomst, waarin het plasticprobleem allang tot het verleden behoort. Een archeoloog vertelt over de tijd waarin wij nu leven: de plastictijd, waarin mensen na een feestje plastic bestek weggooiden, dieren in de problemen kwamen door het plasticafval en fabrikanten microplastics in tandpasta mochten stoppen. 

Lees verder >>

Website van Greenpeace. Elke minuut belandt een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen. 94% komt op de zeebodem terecht, 1% blijft ronddrijven en 5% spoelt aan. De hoeveelheid plastic die je in onze oceanen aantreft, is bijna niet voor te stellen. Wat zijn de gevolgen? En is er iets te doen aan de plastic soep?

Lees verder >>

Plastic Whale is een sociale onderneming met een missie: we willen plasticvrij land en zee. Wereldwijd. Dit bereiken we door anderen te laten zien dat uit plastic afval economische waarde kan worden gecreëerd, waarbij zoveel mogelijk mensen en bedrijven worden betrokken binnen de pijlers: We Collect, We Create, We Educate.

Lees verder >>

Wereld van Water is een online lespakket voor kinderen in groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs en verbindt het thema water aan onderwerpen als waterbeheer, watersport, plastic soep en teamspirit.

Lees verder >>

Ben jij bezig met je profielwerkstuk of moet je binnenkort een presentatie geven over de plastic soep? Dan ben je hier aan het juiste adres. Deze site vertelt je alles over de plastic soep: van het ontstaan van de soep tot aan oplossingen voor een plasticvrije oceaan.
Alle tekst op deze website is gebaseerd op wetenschappelijke artikelen.

Lees verder >>

Wist je dat de helft (!) van het zwerfafval in jouw buurt bestaat uit wegwerpplastic? Erger nog: het grootste deel van de plastic soep op de wereld ís single used plastic (SUP). Maak het miniverschil en ga de uitdaging aan om gedurende 4 weken gebruik van SUP te verminderen.

Lees verder >>

Boek: Plasticsoep is troep! – Annemarie van den Brink
Een plastic flesje op straat, een ballon op het strand: al dat plastic komt vaak in de zee of rivieren terecht. Steeds meer vissen en vogels gaan daardoor dood. Lees wat we hieraan kunnen doen. Met een quiz, proefjes, recepten, kleurenfoto’s en -tekeningen. AVI-M6. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Boek: Plastic soep De Klimaatjes
Een vrolijk verhaal waarin kinderen beleven en ervaren dat ze met iets kleins grote dingen kunnen bereiken. De Klimaatjes genieten van de zon en de zee. Wanneer Kikker een frisse duik neemt, lijkt hij daarna wel een plastic zeemonster. Gelukkig weten de Klimaatjes een oplossing. Vanaf 5 jaar.

De Klimaatjes zijn zeven dierenvrienden die de hoofdrol spelen in de gelijknamige prentenboekenserie van Clavis Uitgeverij. Van het boek Plasticsoep is samen met Create Studios een vrolijke, interactieve en educatieve voorstelling gemaakt. Wil jij dat De Klimaatjes bij jou langskomen of bel 06-48583536.

Vanaf 1 juli 2023 zijn er nieuwe regels voor wegwerpplastic.
Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen vanaf dat moment voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten verhttps://www.milieueducatiedenhaag.nl/img/focus.pngboden.

Lees verder >>